ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

                  ταβερνα ο ληστης καλοι λιμενες ηρακλειου τηλ.2892097546


SPONSORAS ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ  ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ   
ΤΗΛ.2892097546,


Οι Καλοί Λιμένες είναι παράλιος οικισμός του νομού Ηρακλείου στο Λιβυκό Πέλαγος, με 47 κατοίκους το 2001. Υπάγεται στο Δήμο Φαιστού και αποτελεί οικισμό του Δημοτικού διαμερίσματος Πηγαϊδακίων. Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 77 χιλιόμετρα. Απέναντι από το λιμάνι και λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα υπάρχει η νησίδα "Απόστολος Παύλος" την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν μικρό νησί, και στην οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις για τον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων. Μια δεύτερη νησίδα σε απάσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων νοτιοδυτικά της πρώτης είναι γνωστή ως "μεγάλο νησί" η "μπομπιανό νησί". Επίσης, σε κοντινό λόφο είναι χτισμένη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο.
 Την έχτισε το 1911 ο Χατζή Κωστή Καρτεράκης, καταγόμενος από την Πόμπια. Εκκλησία εμφανίζεται ακριβώς στην ίδια θέση σε ενετικούς χάρτες του 1700. Δίπλα στο ναό υπάρχει μικρή σπηλιά, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση, διέμεινε ο Απόστολος Παύλος.
Οι παραλίες στη γύρω περιοχή είναι γνωστές με τα ονόματα: Μακριά άμμος (ή Αρμυρίκια, ή Δεντρά, ή Σισσαμόλακος), Ψιλή Άμμος, Καραβόβρυση, Στενά. Έυκολη πρόσβασή μέσω θαλάσσης έχει κανείς στο Αγιοφάραγγο, στο Μάρτσαλο αλλά και στο Τραχύλι κοντά στο ακρωτήριο Λίθινον.
SPONSORAS ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ  ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ   

ΤΗΛ.2892097546,


Η κουζίνα της ταβέρνας  Ο ΛΗΣΤΗΣ  στους  Καλούς  Λιμένες  Ηρακλείου  βασίζεται αποκλειστικά σε παραδοσιακές συνταγές, σε αγνά υλικά της κρητικής γης και στις αρχές που διέπουν την Αυθεντική Κρητική Κουζίνα, μια κουζίνα με παράδοση γεύσεων, αρωμάτων και υλικών, που ξεκινά από το 1990 και φθάνει μέχρι και σήμερα.


Τόσο το μενού, όσο και η συνολική εικόνα του εστιατορίου μας, είναι αποτέλεσμα μιας έρευνα και πολλής αφοσιωμένης δουλειάς πάνω στα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής και στην αναζήτηση παραδοσιακών κρητικών συνταγών και προϊόντων. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες παραδοσιακές συνταγές, από άκρη σ' άκρη της Κρήτης, με σκοπό να τις σερβίρουμε αυτούσιες και να συμβάλουμε έτσι, στην αναβίωση ξεχασμένων συνταγών και υλικών της κρητικής κουζίνας.
 
Στ ταβέρνας  ΛΗΣΤΗΣ στους  Καλούς  Λιμένες  Ηρακλείου    δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση αγνών και ποιοτικών υλικών. Όλα τα άγρια χόρτα και οι χοχλιοί, συλλέγονται από εμάς. Τα αυγά και τα λαχανικά είναι ολόφρεσκα από το κτήμα μας, που το καλλιεργούμε με μεγάλη αγάπη και φροντίδα. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι ντόπια, από παραγωγούς    στους  Καλούς  Λιμένες  Ηρακλείου  και το κρασί μας είναι αποκλειστικά ντοπιο ,τα ψαρια Είναι  ντοπια και παντα με αγνο ελαιολαδο..

  ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ  ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ   

ΤΗΛ.2892097546,


Η ονομασία του χωριού είναι αρχαιότατη και μάλιστα αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (27,8), διότι στο σημείο αυτό αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν μεταφερόταν στη Ρώμη
Την περίοδο της Ενετοκρατίας διάφορα ξένα πλοία διενεργούσαν από τους Καλούς Λιμένες λαθρεμπόριο και αυτό αναγράφεται στον Βασιλικάτα .Όπως αναφέρει ο Αγγλος περιηγητής Σπρατ που επισκευτηκε τους καλούς λιμένες στα 1865, η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού λιμένα, ανήκε στην ιερά μονη Oδηγητρίας . Η μονή αυτή βρισκεται μερικά χιλιομετρά βόρεια του όρμου. Μάλιστα ο ηγούμενος της μονής ηταν υποχρεωμένος να διατηρεί στον όρμο φυλάκιο επανδρωμένο με προσωπικό της μονής και να ενημερώνει την τοπική αρχή για οποιαδήποτε κινηση πλοίου.

Στα ανατολικά του σημερινού οικισμού βρίσκονται στην περιοχή Χρυσοστόμου τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λασαία. Η τελευταία άκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια και ήταν λιμένας της Γόρτυνας. Η πόλη αυτή αναφέρεται στο ρωμαϊκό νόμισμα ωςΘάλασσα και αλλού με τα ονόματα Άλασα και Λασός. Η θέση της Λασαίας διαπιστώνεται και στο έργο του Άγγλου Σπρατ. O Σπρατ αγόρασε στην περιοχή δαχτυλίδι από χρυσάφι που έγραφε επάνω "Τρυφηνία". Πιθανότατα έχει σχέση με το όνομα της γυναίκας στην οποία στέλνει χαιρετισμούς ο Απόστολος Παύλος, που ονομαζόταν Τρύφαινα

ΜΑΚΡΙΑ ΑΜΜΟΣ

Η πρώτη παραλία που συναντάτε στα ανατολικά, ερχόμενοι από τα Πηγαϊδάκια, είναι η Μακριά Άμμος. Είναι η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής με γκριζωπό χαλικάκι και σκούρα βαθειά νερά. Στα ανατολικά υπάρχουν μερικοί βράχοι μέσα στη θάλασσα. Ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται κοντά στην ακτή λέγεται Άσπρος Βόλακας, ενώ αυτός που βρίσκεται δυτικότερα στα βαθιά λέγεται Μαύρος Βόλακας. Όσο πιο ανατολικά προχωρήσετε, τόσο πιο ήρεμη είναι η παραλία. Μάλιστα, στα ανατολικά θα δείτε αρκετούς γυμνιστές να απολαμβάνουν την απομόνωση τους




. Η Μακριά Άμμος είναι γνωστη κι ως Αρμυρίκια ή Δεντρά, λόγω των αρκετών δέντρων που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες τους. Έτσι, είναι ιδανική για κατασκήνωση, αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, θα ακούσετε αρκετούς ντόπιους να αναφέρονται στη Μακριά Άμμο ως Σισσαμόλακος, τοπωνύμιο που προέρχεται από την καλλιέργεια σουσαμιού κατά την Ενετοκρατία. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, ενώ στα δυτικά υπάρχουν λίγες ταβέρνες και ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

SPONSORAS ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ  ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ   

ΤΗΛ.2892097546,


ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ

Στα δυτικά της Μακριάς Άμμου υπάρχει το χωριό των Καλών Λιμένων, περιτριγυρισμένο από πυκνούς ελαιώνες. Μπροστά από τον οικισμό σχηματίζεται ένας μικρός κόλπος, όπου υπάρχει το μικρό λιμάνι του οικισμού και η οργανωμένη παραλία της Ψιλής Άμμου. Πράγματι, η παραλία έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για παιδιά. Δίπλα υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, mini market και δωμάτια, ενώ υπάρχει λιμενικός σταθμός και τελωνείο. Η Ψιλή Άμμος είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής και μαζεύει πολύ κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε το beach party που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στην παραλία αυτή.



Αν στα ανατολικά των Καλών Λιμένων, ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στον Χρυσόστομο, τότε μετά από 2km θα βρείτε την φανταστική παραλία της Καραβόβρυσης, όπου μπορείτε να πάτε από ένα μικρό μονοπάτι. Η Καραβόβρυση είναι μια όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και ήρεμα νερά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου σκιά από δέντρα.

AΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Λίγα μέτρα δυτικότερα βρίσκεται, πάνω σε ένα λόφο, το Εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου, το οποία κτίστηκε στην τοποθεσία μιας παλαιότερης εκκλησίας του 1700, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α' που επισκέφτηκε τους Καλούς Λιμένες στις 15 Νοεμβρίου 1992. Παραδίπλα μπορείτε να επισκεφτείτε την μικρή σπηλιά, που λέγεται ότι ο Απόστολος Παύλος έζησε για δύο χρόνια, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για τη Ρώμη. Πράγματι, ο ίδιος ο Παύλος αναφέρει στις Πράξεις του ότι αποβιβάστηκε στους Καλούς Λιμνιώνες, αλλά θεωρείται απίθανο να έμεινε στην περιοχή για τόσο πολύ καιρό. Ακόμη δυτικότερα από την Εκκλησία βρίσκεται η πανέμορφη παραλία των Στενών.


λεξεις κλειδια

ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   ψαροταβερνες καλοι λιμενες ηρακλειου κρητης 
ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ     ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΛΗΣΤΗΣ      ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  ταβερνα ο ληστης καλοι λιμενες ηρακλειου τηλ.2892097546